Results 1 to 8 of 8

Thread: OS 9 G4 3 beeps.

  1. #1
    Join Date
    Jun 2003
    Posts
    25

    Default OS 9 G4 3 beeps.

    Hello.

    I'm working with an older G4. When I try to start it up, the Mac beeps 3 times at me, and doesn't go farther.

    I've read the Mac documents about the beeps, and how it is associated with the RAM. I have reseated all the RAM, and installed known good RAM, without change.

    I don't know if I can startup the machine without the RAM (or if I can startup from disc) - I haven't been able to so far.

    Any thoughts on how I might be able to move forward.

    Thanks.

  2. #2
    Join Date
    Feb 2001
    Location
    on the landline, Mr. Smith
    Posts
    7,787

    Default

    You won't be able to boot from anything unless good your RAM passes the hardware test. At this point, it would appear that either:

    1. The G4 does not like the RAM you have, so you need some other RAM, at least for testing.

    2. All the RAM banks (slots) are bad, which - to the best of my knowlege - means you need a new logic board. Ouch.

    Other stuff you can try.... All I can think of is aPMU reset. Nohing to lose by trying it.
    "Imagine if every Thursday your shoes exploded if you tied them the usual way. This happens to us all the time with computers, and nobody thinks of complaining." -- Jef Raskin

  3. #3
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    200

    Default

    I don't know specific requirements for the G4 but I can tell you that I had been using ram in a g3 beige that worked fine but when I put it in a G3 iMac, both called for 168 pin PC 100 SDRAM and the G3 just sat there and beeped swaped the ram that had worked and all was good. Turned out the ram from the beige was registered ram with an addtional buffer chip that did phase the beige but the iMac could not handle it.

    check the ram type and spec not just pin configuration

    Bob

  4. #4
    Join Date
    Feb 2001
    Location
    on the landline, Mr. Smith
    Posts
    7,787

    Thumbs up

    What Bob said.
    "Imagine if every Thursday your shoes exploded if you tied them the usual way. This happens to us all the time with computers, and nobody thinks of complaining." -- Jef Raskin

  5. #5
    Join Date
    Jun 2003
    Posts
    25

    Default

    I hadn't added any RAM to the system. It was the same RAM that came installed with the Mac. Just one day, on startup.. it beeped instead of starting up.

    I'll try the PMU chip.

  6. #6
    Join Date
    Jun 2003
    Posts
    25

    Default

    No luck with the PMU reset.

    Looks like its bound for parts.

  7. #7
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    NW Montana
    Posts
    8,197

    Default

    This can't hurt .. put 1 RAM chip in what? then try another? what? if nothing.... try this.... A member posted this once and has saved several people .. or variations of this. Fixed mine 2-3+ times to just leaving it powerless overnight - no power cord or battery and a 3 second PMU reset the next day. Here's the VooDoo trick.
    Remove ram. remove power cord. remove battery. Reset cuda/ PMU, push power button. insert power cord and boot yes without ram if you get a beep then ur back in business. put ram back in. if not as above but press pwr and cuda together. have had this issue with a good few G4's and this always fixes them. if not. then leave overnight with pwr out. battery and ram out and when you come in in the morning press pwr button on front one last time. then pwr up. Goodluck
    Post back. - Randy

  8. #8
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    200

    Default check the manual

    I found the toubleshooting guide in the service manual to be very helpful. I sure someone on the site can direct you to a G4 service manual better than I can.

    Follow the steps and they can help point out the error.

    Good luck
    Bob

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •