Results 1 to 10 of 10

Thread: driver for HP tape drive?

  1. #1
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Winterville, NC, USA
    Posts
    96

    Default

    hi, hope some-one can help me find a driver to run a HP SureStore 5000 tape drive. HP's web site shows no mac driver. on system profiler it shows up as follows:
    SCSI Bus 0 ID=2 Removeable media
    Driver version: not available
    Mac OS partitions: 0
    Removable media: yes
    Vendor: HP ( for Apple )
    Revision number: T503
    Product ID: HP35480A
    Serial number:

    i have only been able to get this to work with a demo program i downloaded. it seems to find the drive, load the driver, and run it ok, but since its a demo it limits the OS partition it will format on the tape to 40mb (sucks ). i have several older back-up programs and hate to have to buy another one! the demo is DeskTape Pro. any ideas would be great!

    thanks again,
    stewart

    [This message has been edited by stewartnc (edited 02 November 2001).]

    [This message has been edited by stewartnc (edited 02 November 2001).]

  2. #2
    Join Date
    Jun 2000
    Posts
    769

    Default

    Your model is listed as a supported drive for Retrospect v4.3. This is the rock of backup programs.

  3. #3
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Concord, CA
    Posts
    7,056

    Default

    I have a Workgroup Server 9150/120 that has an HP tape drive, internal DDS-2 DAT drive (4GB uncompressed, 10 to 14GB compressed). No driver for it nor needed. Recognized by Retrospect as MM says. k

  4. #4
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Winterville, NC, USA
    Posts
    96

    Default

    OK, Thanks for letting me know what I need. I guess I'll just break down and buy Retrospect and stop being so cheap! Probably spent more in man hours messing than the program will cost!
    Thanks Again,
    Stewart

  5. #5
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Plano, TX USA
    Posts
    94

    Default

    Hi.

    I've posted about my 9150 on here before. The SCSI-3 is working great (FINALLY!!!). Now I'm addressing this extra little slot on the front of the machine.

    After reading the other posts in this topic, I'm lead to believe that the drive can only be addressed through a program such as Retrospect.

    You can't just pop in a tape, the Mac automatically sets up a format, shows the icon for the tape like a drive, and you drag and drop files onto it? Seems this would be a simplistic way of doing it. Any idea if this can be done?

    Chip

  6. #6
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Plano, TX USA
    Posts
    94

    Default

    OK, I've got Retrospect Express 4.1A loaded. It doesn't recognize the DAT drive. Is this a limitation of "Express"? Is there a version of RE that will recognize this HP C1533A ?

    Chip

  7. #7
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Concord, CA
    Posts
    7,056

    Default

    Chip,

    This is what Dantz sez http://www.dantz.com/index.php3?SCRE..._detail&id=258

    I will have to see if I have the same DAT in my 9150/120. Have you loaded the proper tape cartridge in the drive? I can't remember whether a tape must be in the drive for Retrospect to recognize the drive but I would guess so. I think a call/email to Dantz would answer your question about whether the Express version should recognize it. k

    [This message has been edited by kaye (edited 10 June 2002).]

  8. #8
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Plano, TX USA
    Posts
    94

    Default

    Dantz appears to be doing the usual "can't talk to us unless you pay" thing.

    There's a tape in the drive. It's just a standard DAT. Dantz's listings show that any version of Retrospect 2.0 or later will recognize it. I've got Retrospect Express 4.1A, which may be limited in what it will recognize as it's an "express" version. "Lite"?

    I guess I'm searching for Retrospect 2.0 or later now...

    Chip

  9. #9
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Toronto, Ontario, CANADA
    Posts
    1,333

    Default

    Retrospect should see it even if there isn't a tape in the drive. I have both DAT and VXA tapes on my Retrospect system (5.0) and they work fine.

    As for the drag and drop - nope - I think I read somewhere on Dantz's site about that same stuff re: can tapes be mounted on desktops and the answer was basically no.

    My experience is that Retrospect is supposed to see it, it will, unless there's some sort of firmware upgrade or something that you need. For example - my students couldn't see our FireWire VXA drive until they installed the correct driver for the FireWire interface card.

    Did you check Dantz's FAQ page re: this 'not visible' thing?. If I recall correctly, even though ASP found the device, Dantz didn't and it turned out that I needed to upgrade the device...

    Chris

  10. #10
    Join Date
    Sep 2000
    Location
    Boston MA, USA
    Posts
    168

    Default

    Retrospect Express prior to 5.0 will not work with tape drives. Only removeables, CD-R/RW and hard drives.

    The 5.0 of express (included on the norton system works 2.0 cd) increases the drives supported to include DVD drives.

    To use tape drives, get yor hands on a full Retrospect 4.3 (with the advanced driver kit if you need it, check their web site) or 5.0 Workgroup or better.

    5.0 workgroup starts at $139 though even if you only want to use a small Taravan-4 drive (4GB compressed!)

    I'm currently running 5.0 workgroup and a DDS-4 drive here at work.


    I don't think that windows supports drag and drop to a tape either.. that would take forever to retrieve anything once you dropped it on there.

    [This message has been edited by EGPoulin (edited 10 June 2002).]

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •