Results 1 to 6 of 6

Thread: G4 wont boot up or totally freezes

  1. #1
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Ireland
    Posts
    5

    Default

    Hi all,

    My 6 week old 1.42Dp has gone nuts in the last week.It refuses to boot up an many occasions, even from the CD. I have taken all extra ram and other cards out of the machine, reset the PMU and still the same problem. Sometimes it completely freezes, I mean every app.

    I ran fsck and it detected a missing thread and two incorrect catalog values, but it cannot repair these faults. I ran the hardware test cd and everything came up fine, no faults reported.

    Its working fine at the moment, started up perfectly and all, I'm just waiting for it to freeze before I finish this post. If any of you might have some sort of solution, or other test I'd really appreciate it.


    Many thanks,

    Bar

  2. #2
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Concord, CA
    Posts
    7,056

    Default

    Good Morning Bar and welcome aboard.

    Only time will tell in that if things work OK with the extra RAM and cards removed, then you have to methodically start adding the removed stuff back and check again.

    However, I suspect RAM, whether what you added or your original. The added RAM, can you link us to where and what was purchased? k

  3. #3
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Ireland
    Posts
    5

    Default

    Hi Kaye,

    Cheers for the reply. Funny thing about the Ram, I thougth it may have been the third party ram from Crucial, but that works perfectly, however the ram chip supplied by Apple did seem a bit unstable, but its running ok now.

    I eventually backed everything up, initialized the drive and reinstalled the software, ran FSCK and there were no errors. There was a complete system freeze some hours later but FSCK was abe to repair it, unlike before. There doesn't seem to be a problem with waking from sleep now either, so I'm keeping my fingers crossed.

    One question though, surely a corrupt hard disk would not have killed the startup tone ? Apple wanted me to send the machine back to them as they reckoned it was a hardware issue ( after 1 hour ! ), they of course also want me to buy the Apple Care plan before I do ! hmmmmmmmm


    Cheers,

    Bar

  4. #4
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Concord, CA
    Posts
    7,056

    Default

    From what you have said, if you have further problems, I would do three things. First remove the Apple supplied RAM. Second, get an indoor/outdoor digital thermometer from Radio Shack and put the outdoor probe inside the machine near the processor heat sink to monitor temps. Third, be sure all of your fans are operating. Even with everything working, I have seen complaints on the Apple forums about how hot the DP 1.42G machines run, but mostly recognized by kernal panics in Jaguar. k

  5. #5
    Join Date
    Jan 2001
    Location
    Mobius Strip
    Posts
    13,045

    Default

    Zapping PRAM is one step. Resetting OF is another.

    Boot using the Command + Option + OF:

    reset-nvram <cr>
    set-defaults <cr>
    reset-all <cr>

    Give it a shot. I am more likely to suspect Apple RAM or whichever modules are getting the most heat, but not Crucial.

  6. #6
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Ireland
    Posts
    5

    Default

    Hi guys,

    Well firstly thanks a million for your help guys, things seem to be a little more stable now, but it still doesn't like to reboot now and again. I've removed the Apple ram and resat the firmware ( cheers Gregory ), and I'm trying to locate my digital thermometer so I can see if the problem is heat related, I'll keep you posted.

    Once again many thanks !

    Bar

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •