PDA

View Full Version : RAID 1: setup for 20 user filemaker serverBU



alancaggiano
03-01-2001, 05:01 PM
american soil products runs an all-Mac filemaker server system with about 20
clients(imac/g4) linked to Filemaker Server 5.v2 running on an iIMac. It is working pretty well. It is not a real high volume system, about 300 invoices daily are created. File sizes are small, total DBF volume about 50 megs.

MAIN PROBLEM: Current IMac server with single firewire Backup drive halts system if/when drive crashes/gets lost on Bus. We plan on switching to G4 w/ RAID.(1?)

SOLUTION DESIRED: The system requires 9-5 availabilty 7 days a week. system-halting error messages when a drive fails are not acceptable. There is no full time sysadmin. I need recommendations.

Again it is critical that if on drive fails, the system does NOT HALT.
Typically drive replacement would occur in the evening.

1. SCSI CARD: reliability is everything, compatibility next speed last.
2. SOFTWARE: recommendations : again reliability by far most important criteria
3. HARD DRIVE: enclosure/drives

THX!

jorge
03-01-2001, 05:25 PM
I am running a FileMaker Pro server here @ the office. Serving 40 database files, total size is about 200 MB. We run our order entry, inbound/outbound, specing, manufactoring, time sheets etc.

The server runs 256 Mb ram, an Atto single channel SCSI 3 card with three 9 GB Seagate Cheetah drives wrapped in Granite Digital cable and terminator. Two drives are setup in a raid 1 using softraid and the other is a backup drive that FileMaker Pro Server backups up to via Applescript.

My server runs 24 hours a day, 7 days a week. Reboot it once a month or so since I need to reboot my Novell server.

j

magician
03-02-2001, 12:25 AM
there you go. That's how I would do it.

http://macgurus.com/infopop/emoticons/icon_biggrin.gif

all you need is a pair of LVD Cheetahs, an ATTO UL3S, and Granite internal cabling, termination, and a license for SoftRAID.

I would also consider running an external LVD Ecrix VXA-1 tape drive for added security, or as Jorge is doing, running a spare drive. That gives you a primary backup in the form of RAID 1, and an immediate backup in the form of a drive, or tape.

piece of cake. You can find it all on the main site. Let us know if you need any help.

http://macgurus.com/infopop/emoticons/icon_biggrin.gif

[This message has been edited by magician (edited 01 March 2001).]

unclemac
04-05-2001, 02:09 PM
mac gurus:

I am in a very similar situation, except that our Filemaker 5 server will be accessed by both LAN and WAN clients (perhaps 75 total users). As speed is almost as critical as stability, are there any other hardware tweaks you would recommend?

CURRENT MACHINE:

466 G4, 1024M RAM, dual 18G Cheetah / ATTO SCSI setup (thanks mac gurus!), plus the stock 30G ATA drive.

Last question: Someone (who shall remain nameless) mentioned to me increasing L2 or L3 cache memory. . .is that even possible on a G4????!!!

Thanks for all your support and shared knowledge.

------------------

jorge
04-05-2001, 02:25 PM
The L2 and L3 cache are on the processor. You cannot increase them unless you bought the new 667 or 733 MHz machines, which utilize the new G4 chip with different L2 and L3 caches.

j

magician
04-06-2001, 12:49 AM
All I see that's missing is backup. Make SURE you back up!

if you've got that many people depending on this data, you should assume that you will lose data as soon as you are vulnerable. If you are backed up, and have a good regime in place, you will probably be invulnerable.

(man, i hope i didn't jinx you with that statement).

http://macgurus.com/infopop/emoticons/icon_smile.gif

not much else you can do to enhance performance, that leaps out at me.

http://www.macgurus.com/ubb/minispod.gif

ChrisYip
04-06-2001, 09:17 AM
That's a very similar set up to what we have in our lab - FM PRo running off a Raid 0, lab server running off two RAID 1 arrays - one for data and one for user data. All of which are backed up nightly to VXA tapes

Works great

Chris

jorge
04-06-2001, 10:41 AM
I backup weekly to cdr and VXA tape. Trying to work a few bugs out of my Applescript.

The Applescript pauses the database, creates a new folder in my backup folder on the backup drive, copies all the files over, then unpauses the server. Takes about 30 seconds http://macgurus.com/infopop/emoticons/icon_biggrin.gif

Retrospect grabs the backup folder and copies it to my Retrospect server. Then to tape.

j